miercuri, 22 decembrie 2010

Chocolate fondant

Un desert ciocolatos. Si atat de bun incat orice mustrari de constiinta (in cazul in aveti asa ceva fata-n-fata cu un desert de 581 calorii portia) dispar dupa prima lingurita. Mai este cunoscut si sub denumirea de "moeuleux au chocolate" - asa mi s-a prezentat mie cand am facut cunostiinta prima oara, multi ani in urma, in Franta - sau "molten lava" sau "chocolate lava". Cand ne-am reintalnit in Romania, la French Bakery, am fost fericita ca se gaseste si la noi pentru ca nici prin cap nu imi trecea ca as putea sa fac eu asa o chestie complicata. M-am decis sa incerc dupa ce am vazut la Adi Hadean reteta sa de chocolate lava pe care a prezentat-o ca fiind neasteptat de simpla, reteta care mi-a iesit absolut exemplar prima data. Nu stiu ce am gresit constant dupa aceea pentru ca urmatoarele patru incercari au fost niste rateuri in sensul ca fie ciocolata era prea moale, fie ieseau niste briose ciocolatoase fara pic de sos de ciocolata. Atunci mi-am zis sa incerc si alte retete. Si asa am ales reteta lui Gordon Ramsey (denumita chiar "chocolate fondant") pe care v-o prezint si voua si despre care pot sa spun ca mi-a iesit perfect de fiecare data. Evident ca puteti incerca amandoua retetele (cea a lui Adi Hadean este parca si mai ciocolatoasa!) sau mai multe de atat pentru ca pe internet gasiti o groaza de variante pentru prajitura asta. Partea grozava este ca ele pot fi facute in avans si congelate cam o luna. Ba, chiar cred ca ies mai bine daca procedati asa.

Ideea este ca in final sa obtineti un fel de briosa foarte ciocolatoasa la exterior, care la interior e ca un vulcan de ciocolata fierbinte care erupe in momentul in care bagati lingurita in ea. Combinatia intre ciocolata calda si inghetata de vanilie rece este extraordinara. Puteti adauga pe langa inghetata de vanilie fructe de padure sau sos caramel.

Asadar aveti nevoie de:

50gunt topit pentru uns formele
cacao pentru tapetat formele
200g ciocolata amaruie rupta in bucati mici (eu folosesc Poiana amaruie si sunt multumita)
200g unt, taiat bucatele
200g zahar (eu folosesc zahar pudra, Gordon recomanda "caster sugar" un zahar cu granulatie mai mica dar eu nu stiu daca la noi se gaseste)
4 oua si 4 galbenusuri
200g faina
inghetata de vanilie
cuptorul incalzit la 180 de grade

1. Pregatiti formele (eu folosesc forme din aluminiu de unica folosinta pentru briose ) tapetandu-le cu unt.
Puneti-le in frigider pentru 10 - 15 minute. Dupa ce untul s-a intarit scoateti-le si mai ungeti-le odata cu unt apoi presarati deasupra cacao. Aici va previn ca veti umple totul in jur cu cacao pentru va trebui sa invartiti, sa scuturati, sa presarati formele - ca sa se repartizeze uniform praful de cacao. Daca aveti un ucenic ajutor, dati-i lui aceasta sarcina :P

2.Topiti untul impreuna cu ciocolata intr-un vas in bain-marie. Lasati sa se raceasca vreo 10 minute.
3.Intr-un bol separat bateti cu mixerul ouale si galbenusurile spuma tare impreuna cu zaharul, adaugati apoi faina si continuati sa le bateti impreuna pana se amesteca bine.

4. Turnati in trei transe ciocolata topita peste oua si faina (inca o data - aveti grija sa nu fie fierbinte ciocolata!) amestecand bine dupa fiecare transa. Amestecul rezultat va avea consistenta unui aluat de clatite mai gros.

5. Rasturnati amestecul intr-un vas din care puteti turna cu usurinta in formele de briose. Repartizati uniform amestecul in forme si tineti cont ca la cuptor fondantele vor creste iesind peste nivelul formelor; lasati formele goale de un deget. Din acest moment puteti pune in congelator fondantele si le puteti pastra pana la o luna. In cazul in care doriti sa le coaceti mai curand lasati-le in congelator cel putin 20 minute iar daca se poate, chiar o noapte.

6.Incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti fondantele intr-o tava si coaceti-le cam 10-12 minute pana cand incep sa creasca peste marginea formelor iar suprafata formeaza o crusta crapata la suprafata. Va recomand sa va uitati la ele dupa vreo 7-8 minute pentru ca punctul critic in care trec de la starea de tare la "exterior tare - interior moale" la starea de "exterior-tare, interior-tare" este foarte redus ca timp si un minut, doua in plus pot transforma fondantele in briose.

7. Scoateti fondantele din forme tragand usor de capete astfel cu grija sa nu se crape si sa iasa afara tot sosul de ciocolata. Asezati fiecare fondanta pe farfuria pe care o veti servi la masa.

8. Puneti deasupra inghetata de vanilie si serviti imediat. Fondantele trebuie sa fie inca fierbinti.

Trebuie sa tineti cont ca operatiunea de coacere va trebui sa se desfasoare musai cu 10 -12 minute inainte de a le servi. Desi pare un pic complicat, va sigur ca nu este! Singura provocare o reprezinta timpul de coacere si aici depinde de cuptor, asa ca tot ce va recomand este sa stati cu ochii pe ele.
 
Eu una, mi-am burdusit congelatorul cu fondante ca sa fiu sigura ca am rezerve de dulciuri pentru Sarbatori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu