duminică, 8 mai 2011

Tort de ciocolata si portocale cu caramel ganache

Sa incepem intai cu ganache-ul. Aveti aici si aici definitii.

Tortul acesta, delicios, a carui retea am luat-o (si adaptat-o) de pe unul din blogurile mele preferate este foarte simplu de facut.

Ne trebuie urmatoarele:

2 portocale mici (aproximativ 375 grame greutate totala)
6 oua
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
200 gr. alune macinate
250 gr. zahar fin
50 gr. cacao
1/2 lingurita cardamom

Pentru glazura de caramel ganache

75 gr. ciocolata amaruie
75 gr. ciocolata cu lapte
200 gr. smantana dulce
50 gr. unt
100 gr. zahar
un varf de cutit de fleur de sel (sau sare de mare obisnuita)

si purcedem:
Punem portocalele intregi, cu tot cu coaja, la fiert intr-o craticioara cu destula apa, asa incat sa le acopere. Le lasam sa fiarba la foc mic cam doua ore. Scoatem portocalele le scurgem si le lasam sa se racoreasca. Le taiem in jumatati si scoatem samburii (daca aveti ce scoate, eu nu am avut samburi). Le dam prin robot) cu tot cu coaja) ca sa obtinem o pasta moale. O punem deoparte sa se raceasca.

Incalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o forma de tort de 20 de cm (eu am avut de 24 dar cred ca a fost mai bine, blatul a fost ideal ca grosime).

Punem intr-un robot toate ingredientele - ouale, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, alunele macinate, zaharul, cardamomul, pudra de cacao si portocalele pasate - si amestecam pana cand obtinem  o textura catifelata si cremoasa in care vor ramane totusi bucatele de portocale.

Turnam amestecul in forma de tort pregatita pentru copt si bagati la cuptor pentru 45-60 minute. Daca observati ca suprafata blatului se coace prea repede acoperiti cu o folie de aluminiu ca sa nu se arda inainte de a fi copt in intregime. Ca sa fiti siguri ca s-a copt facetri proba cu scobitoarea (care trebuie sa iasa fara urme de aluat din blat). Lasati deoparte sa se raceasca.

Pentru caramelul ganache puneti cantitatea de zahar intr-o cratita si faceti un caramel uscat, lasand zaharul sa se topeasca incet pana capata culoarea ambrei. Nu amestecati in caramel, doar inclinati vasul din cand in cand ca sa permiteti zaharului sa se dizolve,

Puneti ambele tipuri de ciocolata intr-un bol si plasati o sita deasupra bolului. Puneti deoparte.
Odata ce caramelul a capatat culoarea dorita turnati peste el smantana incet, amestecand usor. Atentie! caramelul va bolborosi cand veti turna smantana peste el asa ca luati-va masuri de precautie sa nu va sara pe maini, este deosebit de fierbinte! Continuati sa amestecati pana totul devine cremos si catifelat.

Odata gata turnati caramelul prin sita peste ciocolata. Cu o lingura de lemn amestecati usor amestecul pana cand caramelul se amesteca cu ciocolata, adaugati apoi untul si continuati sa amestecati.  Adaugati fleur de sel. Amestecul se va subtia pe masura ce se raceste dar nu exagerati cu amestecatul pentru ca s-ar putea taia.

Repartizati ganache-ul peste blat si puneti tortul la frigider. Peste noapte aromele se intrepatrund si a doua zi dimineata tortul este o simfonie de arome de portocala, cardamom, caramel ... delicios.


Pofta buna si remuscari minime! Nu va ganditi la numarul de calorii, faceti o plimbare lunga dupa ce mancati!

4 comentarii:

  1. cred ca stii deja ce vreau sa imi aduci data viitoare cand ne vedem :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit!! Cu siguranta asta va fi, promit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu ma gandesc la calorii...deloc.
    Arata senzational! Nu vreau sa ma gandesc ce gust poate avea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cineva pe-aici este foarte atras de dulciuri :)
    Gustul este bun si racoros, dar e un dulce mai potrivit cu sezonul de iarna ..

    RăspundețiȘtergere