vineri, 10 iunie 2011

Clafoutis cu cirese si ciocolata - cu drag, pentru D



Azi este o zi speciala. Ziua cuiva foarte drag, care desi este departe de noi, ne este mai aproape ca oricand. Pentru ea am facut o prajitura care ii seamana pentru ca aduna laolalata doua gusturi contrastante dar care se completeaza de minune. Ciocolata si cirese. Dulce si racoros. Complicat si simplu. Puternic si fragil. Exact ca si D. La Multi Ani, D! La anul, pe vremea asta, vom manca impreuna din prajitura asta si vom petrece dublu, si pentru anul asta!


Reteta este luata (si adaptata) de pe unul dintre blogurile preferate de mine si de D. E atat de simpla si se face foarte repede, iar adaosul de ciocolata (de obicei clafoutis-ul nu are ciocolata in compozitie) o face sa semene cu chocolat fondant / moelleux au chocolat.

Ingredientele sunt urmatoarele:
  • 400 de grame de cirese
  • 200 grame de ciocolata amaruie (eu am folosit Heidi cu 70% cacao)
  • 2 oua mari
  • 2 linguri faina
  • 80 ml lapte
  • 4 linguri unt + 1 lingura pentru tapetat vasul
  • 2 1/2 zahar brun
  • un praf de sare
  • zahar pudra pentru ornat 
Se spala ciresele si se curata de samburi, pastrand pentru decor cateva cu samburi si codite (se spune ca aroma cireselor coapte ar fi mai puternica daca lasam samburii, asa ca daca nu va deranjeaza acest mic detaliu :) puteti sa le puneti cu samburi cu tot. Se aseaza ciresele pe fundul vasului / tavii in care veti coace prajitura. Eu de exemplu am folosit vase individuale si am repartizat in mod egal ciresele intre ele.

Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cu unt vasul / vasele.
Se topesc pe aragaz, la bain marie, ciocolata impreuna cu untul. Se pune amestecul deoparte sa se racoreasca. Intr-un castron se amesteca ouale cu zaharul, laptele si faina (si un praf mic de sare). Cand ciocolata s-a racorit se unesc intr-un vas cele doua mixuri (exact ca la chocolat fondant :) Cu o spatula de silicon se repartizeaza continutul peste ciresele din vas / vase.

Din cantitatile de mai sus am obtinut 4 vase ramekin de 200 de ml.

Se baga la cuptor pentru 20 de minute. Se lasa sa se racoreasca si se pudreaza apoi cu zahar. Se decoreaza cu cirese.





Weekend (prelungit) placut si fara ploi!

7 comentarii:

  1. ABSOLUT FABULOS ! Nu'mi vine sa cred, imi ploua in gura, ca sa fiu in pas cu weekendul prelungit...
    Mare mirare sa iasa oricui chestia asta, clafoutis sau cum s'o numi, ca trebuie multa atentie si suflet dedicat...
    Cu moelleux-ul m'am imprietenit deja, sper sa gust si d'asta cu cirese !!

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea sa zic ca e mare lucru sa iasa chestia asta dar este foarte, foarte simpla. Dar la chestia aia cu sufletul dedicat m-ai nimerit, chiar asa a fost :))

    RăspundețiȘtergere
  3. ghici ce am eu la cuptor? exact clafoutis, dar cu capsune! am facut unul cu cirese mai zilele trecute :))

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) e clar, blogosfera culinara este intr-un acord total, pana acum a fost bantuita de lemon bars, pe urma de pavlova si acum de clafoutis :) Eu am ales cirese ca prea toata lumea a promovat capsunile .. Plus ca in mintea mea iunie = cirese :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow,I`m Speechless(si eu foarte rar raman fara replica)...
    O recomandare, te rog, unde pot savura asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. :) sunt incantata de aprecieri, multumesc! nu stiu insa unde se gaseste desertul asta, eu chiar nu am mancat niciodata pana sa il pregatesc chiar eu! dar ne interesam, promit :)

    RăspundețiȘtergere