vineri, 17 iunie 2011

Paste cu dovlecei si sos de gorgonzola


Pentru ca mi-era foarte pofta de paste. Dar si de dovlecei. Iar uniunea lor mi s-a parut foarte potrivita, mai ales in prezenta gorgonzolei.

Treburile au fost foarte simple. Am pregatit asa:
  • 300 grame de paste Barilla # 1 (capellini)
  • 2 dovlecei medii (ar fi mers si 3)
  • 200 de grame de gorgonzola dolce (mai exista si varianta picanta)
  • 1/2 pahar de lapte
  • 50 grame de unt
  • o lingura de ulei de masline
  • parmezan
  • busuioc proaspat
Am pus apa cu sare sa fiarba pentru paste. In timpul cat a fiert am curatat dovleceii de coaja, i-am taiat rondele subtiri si i-am calit in tigaie cu o lingura de ulei de masline. Ar fi bine sa faceti operatiunea aceasta in transe, eu i-am pus pe toti in tigaie si fiind prea multi nu s-au rumenit toti corespunzator. I-am scos deoparte pe fafurie, pe o hartie absorbanta.

Intr-o craticioara am pus la flacara mica pe aragaz untul cu laptele. Cand untul s-a topit am adaugat gorgonzola rupta in bucatele. Am amestecat din cand in cand pana am obtinut un sos cremos, consistent. Daca doriti ca sosul sa fie mai subtire, mai puneti lapte. Daca il vreti mai consistent mai adaugati gorgonzola.

Intre timp am pus si pastele la fiert si le-am tinut mai putin cu un minut decat scria pe pachet pentru ca urma sa le incorporez in sosul fierbinte ceea ce ar fi completat timpul de fierbere. Le-am scurs si le-am aruncat peste sosul de gorgonzola. Am amestecat. (sfat: adaugati treptat pastele peste sos ca sa nu va treziti ca sunt prea multe paste si prea putin sos). Dupa care am incorporat si dovleceii care deja se foiau in farfurie crezand ca vor ramane fara prietenele lor pastele si ca nu se vor mai putea scalda in gorgonzola:) I-am inveselit aruncandu-i in craticioara. Am presarat pe deasupra busuioc proaspat maruntit, am rasnit piper. Odata puse pastele in fafurii am ras si parmezan pe deasupra, evident. Domnul M. a turnat in pahare un vin rosu foarte potrivit momentului.

Concluzia?
Paste + dovlecei + gorgonzola dolce = LOVE :)

8 comentarii:

  1. haha, vorba ta, stiu pe cineva care o sa faca alergie azi la o anumita culoare! dar mie imi place tare mult ideea ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. trebuie neaparat sa incerci combinatia, este super gustoasa!

    Da, azi e vineri - deci verde :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci ,da! Cand vine vorba de paste, nu mai fac nici o alergie,bine!?:)))
    Si vinul, zi-ne de vin!!

    RăspundețiȘtergere
  4. suntem prieteni, e clar! pastele pentru mine sunt pe primul loc - cam cum e sparanghelul pentru zazu :P

    Vinul = Shiraz (de la Vila Vinum) si mie mi-a placut mult! Nici prea aspru dar nici dulce, numa' bun :)

    RăspundețiȘtergere
  5. maimaimai... sa fie strainu' imblanzit de perspectiva prajiturii cu branza si zmeura pe care am postat-o pe facebook?! hmmm... auzi, toleranta la verde, ntz ntz ntz...

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa incerc vinul.Multumesc!
    Instinctul de supravietuire, Zazu. :))
    Astept prajitura, si..MTH-ule, mancarea mea in 3 culori, te rog.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mancarea ta in trei culori va fi urmatoarea postare :) Maine probabil. Nu m-am gandit ca voi intarzia atat cu dedicatia dar s-a intamplat sa fie o perioada foarte agitata :( Indreptam urgent situatia!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc si apreciez!
    Sunt foarte curios de ce-o sa iasa! :)

    RăspundețiȘtergere