marți, 21 iunie 2011

Somon cu portocale la cuptor cu garnitura de porumb cu avocado - pentru un strain :)



Provocarea unui strain :) m-a facut sa descopar o combinatie absolut incantatoare. Pentru cui ii este lene sa urmareasca linkul, provocarea era sa gatesc ceva in culorile orange, galben si verde. Dar verdele sa nu fie o leguma :0

Combinatia incantatoare de care vorbesc s-a produs intre somon, porumb si avocado. Toate stropite din belsug cu lime, portocala si lamaie. Somon cu portocale mai facusem - de fapt marinat in suc de portocale plus ceva coaja rasa si apoi bagat la cuptor. Asadar, cerinta cu culoarea "orange" era rezolvata. Insa combinatia de galben cu verde + conditia ca verdele sa nu fie o leguma :) imi dadea de furca! Tot cautand pe internet ceva cu porumb de pus langa somon - fiindca aveam nevoie de galben in farfurie si simteam eu (nu degeaba) ca porumbul s-ar imprieteni repejor cu somonul - am gasit o minunata salata de porumb cu avocado. Avocado? Dar e minunat, mi-am zis.  Indeplinim si conditia culorii verzi!

Asadar, inainte de a prezenta reteta  trebuie sa multumesc unui strain pentru ocazia oferita de a descoperi combinatii savuroase si ii dedic aceasta reteta care a fost deja botezata in familie "reteta strainului" :D
  • 2 medalioane de somon (ale mele au avut cam 200 grame fiecare)
  • 1-2 lime
  • 1-2 lamai
  • 1-2 portocale (va zic 1-2 pentru ca daca nu sunt zemoase, cate una din fiecare e can putin)
  • 250 de grame de porumb la conserva
  • 1 avocado
  • ulei de masline, sare, piper
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se sterg feliile de somon cu un prosop de hartie, apoi se sareaza si se ung cu ulei de masline. Dupa ce se aseaza in tava de cuptor (preferabil cea cu gratar, de la Ikea, ca sa nu se lipeasca de tava) se stropesc cu zeama unei jumatati din portocala (am avut o portocala foarte zemoasa, dar altfel cred ca merge si o portocala intreaga, nu strica cat mai multa zeama, ba din contra). Apoi cu zeama unei jumatati de lime si unei jumatati de lamaie.

Taiati cealalta jumatate de portocala in felii subtiri si asezati-le pe bucatile de somon. 

Sfat: daca aveti timp (eu nu am avut), dupa faza asta cu zeama de protocale bagati tava in frigider si lasati somonul sa se marineze in zeama de portocala sare si ulei de masline, macar vreo doua ore.

Puneti tava in cuptorul incins si coaceti pentru 15 -20 minute in functie de puterea cuptorului. Controlati din cand in cand daca s-a facut (va dati seama dupa culoarea care se deschide si dupa fibra care se desprinde cu usurinta cand incercati sa bagati furculita in el). Cand vi se pare ca e aproape gata, treceti cuptorul pe functia grill (daca aveti - si mi-as dori sa aveti pentru ca operatia asta face toti banii - si bagati tava cu somonul cateva minute sub grill ca sa se rumeneasca. Scoateti-l de acolo cand va place cum s-a rumenit (mai mult sau mai putin, dupa gust).

Intre timp aveti suficienta vreme sa pregatiti salata pe care o veti servi langa somon. Deschideti conserva, spalati si scurgeti boabele de porumb. Curatati avocado si taiati-l bucati mici. Uniti avocado cu porumbul intr-un castron si stoarceti peste ele zeama de lime si lamaie. Sarati, piperati dupa gust.

Asezati pe fafurie impreuna cu somonul si ornati cu sferturi de lime si lamaie. Rasniti piper proaspat pe deasupra. Divin! Mai ales cu un vin alb sec, foarte rece.

PS: Ca sa nu incalc promisiunea iar reteta sa aiba toate ingredientele verzi nelegume :) adaug aici la sfarsit un pont pentru cei care fac casa buna cu verdele (zazu?): presarati patrunjel din belsug peste salata de avocado si porumb. Este ingrozitor :P de buna.


7 comentarii:

  1. Doamna, ma inclin! Multumesc pentru reteta (clar o s-o incerc in weekend, cu manuta mea o prepar) si pentru ca ati respectat promisiunea.
    Arata extraordinar si sunt sigur ca are si un gust nemaipomenit.
    Restul..este istorie! :)

    P.S. Pentru a doua oara am fost lasat "speachless" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) me happy, happy! si o sa fiu happy si a treia oara daca iti va placea. astept feedback, please ..

    RăspundețiȘtergere
  3. p.s. arata si mai bine in realitate, dar eu iar am gatit in fapt de seara, si iar am pozat la lumina hotei de la aragaz :(

    RăspundețiȘtergere
  4. dar sa stii ca pozele la lumina hotei imi apar chiar artistice, n-ai de ce sa iti faci griji!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc de incurajare! :) incerc sa scot ce-i mai bun din ele ..

    RăspundețiȘtergere
  6. Yummy yum...am cautat o reteta usoara cu somon si am dat peste aceasta minunatie. Din fericire aveam in casa toate ingredientele:) Usor de gatit si nu pica greu la stomac:) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu mare placere! Ma bucur mult ca ti-a placut .. ma gandeam si eu zilele astea sa o repet.

    RăspundețiȘtergere