luni, 6 iunie 2011

Tiramisu (la cupa)

V-ati gandit ca urmeaza ceva dietetic nu? Poate o supa sau o salata sau un shake de fructe? Ei bine, nimic din toate acestea deocamdata :) Pentru ca weekendul este dedicat placerilor culinare vinovate - de data asta tiramisu si-a cerut din plin drepturile de desert preferat al familiei.

Pentru mine, aceasta este reteta perfecta de tiramisu. De-a lungul timpului am tot cautat reteta mai apropiata de cea mancata candva in Italia. Cel mai bun tiramisu. Nu de alta, dar am dat si peste altele mai putin bune, tot in Italia.

In Romania nu am gasit inca un Tiramisu care sa se apropie de cel care mi-a placut mie si care - am aflat ulterior din search-urile date pe internet - este, se pare, reteta originala. Fara frisca, fara albus de ou.

Intr-una din incercarile mele, s-a intamplat ca prajitura sa nu se lege tocmai bine chiar dupa 24 de ore de tinut la frigider. Cred ca si din cauza faptului ca am exagerat un pic cu cantitatea de alcool :P (nu bauta, ci pusa in prajitura). 

Si atunci, ca sa nu mai am astfel de probleme, am pus Tiramisu in cupe.

Si acum sa trecem la reteta. Avem nevoie de:
  • 6 galbenusuri de ou
  • 500 grame Mascarpone
  • 500 de grame piscoturi Savoiardi  
  • 125 ml Marsala (sau vin Lacrima lui Ovidiu, sau coniac dar mai putin, cam 75 ml)
  • cam 300 ml de cafea tare si buna, un pic indulcita
  • 120 grame de zahar pudra
  • cacao pentru pudrat
Se bat spuma galbenusurile cu zaharul intr-un vas ce poate fi pus ulterior la bain marie. Cand totul este omogen se aseaza vasul intr-un alt vas cu apa, pe aragaz la foc mediu si se bate in continuare. Eu am folosit mixerul de la inceput pana la sfarsit. Treptat se incorporeaza si vinul. Se ia de pe foc in momentul in care crema s-a ingrosat suficient cat sa nu mai curga cu usurinta de pe paletele mixerului.Se lasa sa se racoreasca.

Intr-un alt castron se pune crema Mascarpone si se freaca spuma (ca sa nu aiba cocoloase). Se adauga peste ea crema de oua racita si se amesteca usor pana se omogenizeaza amestecul, de preferat de jos in sus.

Se baga la frigider pana cand va aranjati tava sau cupele in care urmeaza sa asezati prajitura. Oricare dintre recipiente ati folosi, este bine sa va faceti calculul astfel incat sa aveti un rand de piscoturi, un strat de crema, inca un rand de piscoturi si sa terminati cu un rand de crema. Puneti-va si cafeaua (racita in prealabil) la indemana, intr-o farfurie in care sa inmuiati piscoturile.

Asadar, inmuiati piscoturile in cafea (doar cate o secunda-doua pe fiecare parte) si asezati-le in strat uniform in tava sau pe fundul cupei. Puneti deasupra un strat generos de crema. Continuati cu urmatorul rand de piscoturi inmuiate in cafea si din nou cu crema. Cand ati terminat, acoperiti cu o folie de aluminiu si bagati la rece pentru cel putin 12 ore (recomandabil ar fi 24). Chiar inainte sa o serviti pofticiosilor inarmati din timp cu lingurite, presarati deasupra cacao cu ajutorul unei strecuratori.

In varianta cupelor va vor intra mai putine piscoturi si veti manca mai multa crema (un fel de zabaglione dar cu adaos de mascarpone) ceea ce mie imi place mai mult :)

Varianta tavii - neavand albusuri si frisca in compozitie este uneori posibil sa se lege mai putin (in functie de cat de mari sunt ouale, cat de mult iti scapa piscotul in cafea :D, etc) asa ca atentie la consistenta cremei.

Oricum, sugestia mea este sa incercati macar o data reteta asta ca sa simtiti diferenta.

10 comentarii:

  1. Acu' o să mă tot gândesc la el şi s-a zis cu cheful de lucru!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am vrut, zau! dar acum stiu ce o sa pregatesc pentru tine cu prima ocazie cand ne vom vedea la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh, la dulciuri nu rezist. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. I`ve met you on a cocktail day, know you ( just a little)on a tiramisu mood ( lucky me wasn`t green one), wonder..what will come next..:D

    P.S. Imi place tare mult aceasta prajitura. Ghici ce o sa mananc la pranz.:))
    A propos, ai incercat tiramisul de la Trattoria Roma?

    RăspundețiȘtergere
  5. :) the best is yet to come! Adica dedicatia pe trei culori!

    La Trattoria Roma, not (desi pastele lor cu fructe de mare mi-au placut mult) - am incercat la Capriciosa unde imi place cum gatesc, inclusiv (sau mai ales) pizza, dar era the fluffy one, cu gust de frisca si albusuri :( Multumesc de pont, o sa il incerc la TR!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere! Incearca-l pe cel din Eminescu, pare mai aerisit. Cel de la Piata Operei sau Dorobanti tot timpul mult prea plin.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. La cel de pe Eminescu ma gandeam si eu, acolo am fost prima oara si nu-mi vine sa le incerc pe celelalte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. oooooooooooooooo, Denisaaaaaaaaaaaa! pai ce faci tu aici :))?!

    RăspundețiȘtergere