vineri, 1 iulie 2011

Melanzane alla parmigiana


Sau un fel de musaca de vinete cu branza in loc de carne :) mi-am zis eu in timp ce o pregateam.

Este o reteta foarte potrivita pentru valorificat vinetele uitate in frigider, asa cum a fost cazul meu - mai ales cand sunt prea putine pentru o salata de vinete coapte. De fapt sunt nedreapta, pentru ca merita facuta pentru cat e de buna si nu numai daca nu ai ce face cu vinetele din frigider :)

Pe langa 2 vinete de marime potrivita, am mai pus:

- o bila de mozarella de la Mega Image, marca 365 (nu m-am uitat la gramaj, sorry)
- doua maini de parmezan ras (Grana Padano)
- crutoane de paine croite din doua felii mai mari si prajite in tigaie in ulei de masline
- busuioc proaspat tocat (o lingura)
- o cana de sos de rosii pentru paste (pregatit cu pulpa de rosii, usturoi, oregano, busuioc, ulei de masline, sare, piper)

Din aceste cantitati au iesit patru portii.

Cum procedam? Cea mai migaloasa operatiune este legata de pregatirea vinetelor. Pe care trebuie sa le spalam, sa le curatam coaja partial (o fasie da, un ba, pana arata ca niste zebre) si sa le taiem rondele de 1 cm grosime. Apoi eu le-am lasat presarate cu sare intr-un vas intins ca sa isi lase zeama. Le-am sters (dupa vreo 15 - 20 minute) cu un prosop de hartie si le-am prajit pe rand, in serii in ulei de masline. Le-am scos pe prosop de hartie sa isi lase excesul de ulei. Apoi intr-o forma rezistenta, pentru cuptor am pus:

- un strat subtire de sos de rosii pe fundul vasului
- un strat de vinete prajite in ulei
- un strat de felii subtiri de mozarella
- sos de rosii
- busuioc proaspat
- un strat de parmezan ras

Am repetat figura inca o data si cred ca doua serii de straturi ca cele de mai sus sunt optime. Pe deasupra ultimului strat am imprastiat crutoane sfaramate grosier in mana (asta este deliciul pe care toti il vor vrea in fafurie asa ca nu va zgarciti cand faceti crutoanele!). Am bagat la cuptor pentru o jumatate de ora la 180 de grade.

Cel mai bine ar fi sa le faceti in vase individuale ca sa nu fiti nevoiti sa taiati felii - nu are aspect prea comercial (dupa cum se vede si in poza) cu atata branza topita pe acolo si cu sosul care naclaieste totul - dar gustul este divin! 

Mai ales cu un pahar de vin alb sec, rece langa ;)

Buon appetito!



7 comentarii:

  1. suna tare bine! cand ies din "dovlecei pe repeat" :)), trec pe vinete!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum, dar chiar acum, proaspat intoarsa din noroaie si ploi, de la tara - cautam retete cu dovlecei in asteptarea unei recolte promitatoare de dovlecei din gradina proprie :) Sunt cu ochii pe dovlecei, deci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata intr-un mare fel, chiar daca nu au carne.
    Doamnelor, ce spuneti daca in loc de dovlecei gatim ceva carnita suculenta?( Doar un gand, nu aruncati cu dovlecei in mine!)

    RăspundețiȘtergere
  4. :) azi este "meatless Monday" - eu chiar o sa gatesc dovlecei, dar urmeaza soon si ceva cu carnita ..

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, sa vedem ce gatesti cu dovlecei ( de n-ar fi verzi :D)
    Ceva cu carnita=ceva magistral,da?:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt foarte verzi, ca nu sunt zucchini :)
    Carnita = magistral, am inteles. Asta ma obliga :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, nu te obliga, te solicita...un pic! ;)

    RăspundețiȘtergere