marți, 26 iulie 2011

Vinete grecesti


Vanata, o alta vedeta a bucatariei de vara. Pe langa salata de vinete, musacaua de vinete, vinetele alla parmigiana - pe loc fruntas in topul preferintelor mele sta acest fel de mancare deloc complicat dar ce-i drept migalos, pentru care trebuie sa va rezervati cam o ora. Daca mai adaugam si faptul ca trebuie folosit cuptorul cred ca va capata, pe nedrept o bila neagra, dar pentru ca rezultatul este absolut savuros si tinand cont ca se anunta ceva zile cu ploaie si vant s-ar putea sa existe ceva sanse sa incercati reteta asta.

Cantitatile folosite difera in cazul meu, in functie de cat chef am sa stau in fata aragazului si de cate persoane se vor delecta cu vinetele grecesti si in ce masura, normal :) Astfel adaptez si vasul de cuptor in care le pregatesc, mai mare sau mai mic, dupa caz. Asadar cantitatile pot diferi in functie de ce planuri aveti. Eu am sa dau cantitatile minime pe care le folosesc la reteta asta:

Asadar va pregatiti cu (cel putin):
  • 3 vinete medii
  • 4 rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi
  • ulei de masline cat cuprinde (pe bune, inghit vinetele ulei la prajit ceva grozav!)
Vinetele se curata de coaja, fasii, una da, alta ba. Apoi se taie rondele de grosimea unui deget. Se sareaza rondelele si se lasa intr-un vas la scurs pentru 15-20 minute, sa iasa zeama cea toxica din ele (zice-se). Dupa ce trec cele 15 minute - timp in care puteti toca marunt patrunjelul eventual - stoarceti usor de zeama fiecare felie si stergeti-o cu prosop de hartie. Intre timp puneti pe flacara aragazului o tigaie si turnati in ea putin ulei de masline. Pe masura ce stoarceti si stergeti de apa feliile de vanata asezati-le in uleiul incins si prajiti-le pe fiecare parte pana devin aurii. Nu puneti in tigaie decat atatea felii cat incap fara sa se suprapuna (vedeti, de-asta e nevoie de timp!). Eu folosesc de obicei doua tigai, ca sa mearga mai repede. Nu le lasati sa se prajeasca prea tare sa devina maronii (cum mai gresesc eu) culoarea aurie si suprafata cu aspect de crusta este ideala. Completati uleiul din tigaie cu fiecare serie de vinete, asa nu se vor arde. Odata prajite feliile le asezati in straturi pe fundul vasului pe care il veti baga la cuptor. Asezati un strat de vinete, apoi un strat de rosii feliate nu foarte subtire dar nici prea gros, apoi un strat de patrunjel tocat si catei de usturoi taiati felii subtiri. (Pont: nu va zgarciti la usturoi si la patrunjel, cu cat mai mult cu atat mai bine!) Repetati pana umpleti vasul si terminati cu rosiile si patrunjelul. Mai puneti niste ulei de masline deasupra (secretul este sa nu fie seaca). Bagati la cuptor la foc mediu pentru 40-50 de minute. Primele 20 minute acoperiti cu folie de aluminiu, apoi scoateti folia ca sa prinda o crusta delicioasa.

Poza de  mai jos este facuta inainte sa bag vasul la cuptor.


Este foarte buna servita rece, ca antreu sau fel principal. De cele mai multe ori, pun alaturi garlic bread ca si pentru feta la cuptor. Si tot de cele mai multe ori, feta la cuptor cu vinetele grecesti se insotesc minunat la o masa de vara.

8 comentarii:

  1. mvaaaai! minunat! asta fac maine, ca tot e frig aici deci liber la cuptorit :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu fac mancarica ta de vara!! de-abia astept sa incerc combinatia asta cu branza..

    RăspundețiȘtergere
  3. pai cred ca e acelasi principiu enuntat de tine cu feta :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu aduc vinul.Nu mai gatesc, ajunge!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent!
    Retine: retsina. Se potriveste manusa :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Doriti sa faceti linkex cu www.retete-culinare.eu ?
    PR: 1
    200-400 vizite / zi
    ID: officeciupylan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu? Dar poate imi spuneti exact pasii de urmat pe ikemaua@gmail.com.

      Ștergere