luni, 3 octombrie 2011

O kavarma si alte bulgarisme

Cand am plecat in Bulgaria in vacanta mi-am propus sa gust specialitatile bucatariei bulgaresti dar odata ajunsa acolo nu am reusit sa ma tin de ce mi-am propus pentru ca am fost uimita sa constat cat de multe mancaruri ar fi trebuit sa incerc. Totusi sunt cateva pe care le-am incercat si mi-au placut cam toate:

Shopska salad

adica salata din rosii, castraveti, ardei, ceapa si branza - incredibil de buna de fiecare data.

Saci

- un mix de carne la gratar servit laolalta cu legume pe o plita foarte incinsa (plita de care mi-am cumparat si eu, evident, si am si executat vreo doi-trei "saci" de-atunci :) uite cam asa:



Supa tarator
- buna desi tot timpul am avut senzatia ca mananc un tzatziki diluat

Kavarma

- care face subiectul postarii de astazi si al unui pranz minunat de saptamana trecuta :)

Si trebuie sa listez aici, desi stiu ca un banal gratar de peste proaspat nu e tocmai tipic bulgaresc, ceva ce mi-a placut si am mancat prima oara:


Lavrac / Levrac

un peste cu carne alba si ferma, asemanatoare cu cea a doradei (pe care, by the way, nu l-am vazut pe la noi desi e peste de Marea Neagra)

Dar sa revenim la kavarma noastra. Kavarma este un fel de ghiveci sau tocanita si ca orice mancare de felul asta lasa o groaza de loc liber imaginatiei celui care o pregateste. Poate fi doar cu legume sau si cu carne de diverse feluri: porc, vita, pui, oaie. Uneori are si orez. Eu am mancat din cea de pui cu legume si tot din asta am facut si acasa. Este o mancare delicioasa, pentru care trebuie sa va rezervati timp destul, pentru ca tot secretul consta in gatitul foc mic, in cuptor, timp de cateva ore bune. Cum pe internet am gasit o groaza de variante traduse si adaptate in fel si chip, am ales pana la urma sa o fac bazandu-ma pe memoria gustului lasat de kavarma mancata in Bulgaria.

Am avut, asadar (pentru vreo 4 portii):

1 piept mare de pui
2-3 cepe medii
2 cartofi mari
4 ardei kapia copti pe tabla
4-5 catei usturoi
300 grame de ciuperci
3 rosii
ulei de masline
sare, cimbru, o foaie de dafin
o legatura mare de patrunjel

Am sarat pieptul de pui l-am taiat cuburi si l-am calit in tigaie in ulei. Am scos puiul si l-am pus deoparte in vasul de ceramica in care urma pun la cuptor kavarma. Apoi am calit in aceeasi tigaie ciupercile - tot cuburi, ceapa taiata mai grosier si cartofii, cuburi si ei. Ordinea nu trebuie sa fie neaparat asta. Rosiile au fost si ele taiate cuburi si stoarse un pic de zeama, tavalite apoi prin ulei de masline impreuna cu cateii de usturoi taiati felioare (si adaugati un pic mai tarziu decat rosiile ca sa nu se maroneasca cumva!).

Cand bucatile de pui si toate legumele calite s-au regasit in vasul de ceramica am adaugat peste ele si ardeiul kapia curatat de cozi si seminte si taiat patratele. Am mai presarat putina sare, piper proaspat rasnit, cimbru si am pus si o foaie de dafin. Am bagat totul la cuptor in vasul acoperit cu capac, la un foc domol, pana cand zeama a scazut suficient de mult sa fie pe gustul meu (din categoria "invatati din greselile altora"  - nu stiam de ce se umpluse bucataria de fum la un moment dat, dar mi-am dat seama repede ca pusesem capacul etans si zeama daduse pe dinafara si se ardea in cuptor, si se explica de ce in nota ce urmeaza :) Totul a durat cam doua ore jumatate - trei, timp in care am rezistat cu greu aromelor ce veneau dinspre cuptor.  Cand a fost gata, am presarat peste mancare patrunjel proaspat tocat.

Nota: ceea ce vedeti mai jos este un vas tipic de kavarma care se gaseste in Bulgaria in diferite dimensiuni. Cel din imagine este de o portie - zic ei; de doua portii - zic eu. Acest vas este special conceput cu o gaura in capac ca sa nu patesti ce am patit eu. Numai ca eu, desi aveam doua vase de-astea, am vrut sa fac un pic mai multa kavarma si am zis ca n-o fi foc daca o gatesc in vasul roman cu capac (dar fara gaura). N-ar fi fost - daca mi-ar fi dat prin cap sa dau un pic capacul deoparte :))

Revenind la mancare: e foarte buna si e numai potrivita cu toamna de afara, cu seri mai reci. Seamana cu ghiveciul nostru iar eu chiar am de gand sa repet curand experienta cu alte combinatii de legume dar si cu orez laolalta cu ele. Si cred ca imi voi lua inima in dinti si voi incerca si o combinatie cu carne de oaie.

S-aveti o saptamana buna!



8 comentarii:

  1. Ah şi eu ce mă fac fără oală din aia? :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana iti iei una din Nessebar, iti imprumut oala mea! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. te-ai oparit cu aburul? sau a tasnit sosul prin tot cuptorul :))? cu ocazia asta am lamurit misterul vasutelor astora pe care le-am vazut si intr-un supermarchet la capitala, dar si la Horezu ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Din fericire a fost doar faza cu toata zeama revarsata in cuptor - cam ce ti s-a intamplat tie cu goji dar in varianta hot si sticky pe plita cuptorului si cu fumaraie in casa :(

    @Vera - Ia uite ce zice Zazuza, ca vasele s-ar gasi prin supermarchet :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Iuhuuu, o să caut, mulţumesc! :))

    RăspundețiȘtergere