marți, 22 noiembrie 2011

Deliciu turcesc


Asta m-am gandit sa fie numele unei improvizatii dintr-o seara de noiembrie. Este de fapt o adaptare a denumirii (unui desert, parca?) ce se chema deliciu libanez si pe care l-am vazut / mancat, nu mai stiu, intr-un restaurant libanez da, cu multi ani in urma.

Improvizatia asta stiu ca va fi si pe placul cuiva care, ca si mine, loves food - hates waste si nu arunca mancarea ci o reinventeaza :)

Lucrurile au stat cam asa: in weekendul ce tocmai a trecut mi-a fost pofta de friptura de berbecut. Vecinul nostru, turcul cu macelarie si magazin de delicatese, i-a oferit Dlui. M pulpa de berbecut proaspata dar ... taiata felii. Entuziasmul meu s-a prabusit oripilat cand am vazut carnea feliata in loc de o pulpita rotunjoara si apetisanta :( si nu degeaba - cu toate eforturile de a pastra ceva din suculenta carnii, friptura facuta in tava la cuptor pe pat de ceapa, cartofi, pastarnac si morcovi, a fost uscatica.

Asa ca va imaginati ca mi-am batut indelung capul gandindu-ma ce pot eu sa fac a doua zi cu trei bucati de friptura de berbecut prea uscate ca sa mai suporte si o tura de incalzire in cuptor. Dar cand mi-a venit ideea am stiut ca improvizatia o sa fie un succes. Si a fost ceva mai bun decat friptura la care tanjisem. In capul meu negocierile se purtasera intre musaca, saorma si quesadilla dar cum lipie sau tortilla nu aveam a ramas repejor ceva asemanator cu prima optiune.

Asadar, pentru trei portii, am curatat cinci cartofi nu prea mari si i-am taiat rondele foarte subtiri. I-am sarat si i-am asezat in tava de la cuptor, pe o hartie de copt, fara sa suprapun feliile. Am stropit cu putin ulei de msline si i-am bagat la cuptor la foc maricel.

Cat cartofii se rumeneau in cuptor am luat cele trei bucati de friptura rece de berbecut ba chiar si niste resturi de cartof, morcov si ceapa coapte in tava odata cu carnea si le-am dat prin robot pe functia puls, atat cat sa le toace grosier. Am pus totul intr-o tigaie in care am incins in prealabil o lingura de ulei de masline si am amestecat pana au inceput sa sfaraie. Atunci am turnat peste ele cam trei linguri de rosii pasate. Am lasat sa sfaraie un pic pe aragaz, am dres de piper si sare si am luat de pe foc. Intre timp au fost gata cartofii (minunati! suprafata o crusta crocanta, interiorul pufos).

Am asezat pe farfurii cartofii, am pus deasupra carnea tocata, inca un strat de cartofi iar peste ei patrunjel proaspat tocat din abundenta, ardei iute (maruntit) din otet si un sos de smantana amestecata cu sana ca sa o mai subtiez. A fost delicios! Iar vinul a fost rosu si bun.

Si daca mai adaug ca dupa asta, tot zapand, am dat peste "you've got mail" pe tcm si l-am revazut cu mare bucurie (a opta, a noua oara?) se cheama ca a fost o seara de inceput de iarna aproape perfecta ;)

4 comentarii:

  1. Parca, parca se mai misca ceva in bucatarie.
    Interesant, oare o sa-mi iasa? Si mai important, oare sa incerc? What to do, what to do..?

    RăspundețiȘtergere
  2. sa vezi cum ai sa incerci tu cand ai sa te trezesti cu leftovers de la masa de Paste ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai de la Paste, ca ce mi-e Paste, ce mi-e Craciun, si asa sarbatorim de toate de-a valma. cum? v-ati prins ca e grinch si nu zazuza? da, desigur. hai, lasati vrajeala, dati friptura incoa si poate mai negociem...

    RăspundețiȘtergere
  4. Astea sunt detalii nesemnificative .. oricum acu' e Craciunul, acu' vine Pastele si pe urma omul chibzuit isi face iarna caruta si vara sanie .. :P

    RăspundețiȘtergere