vineri, 13 ianuarie 2012

Prajitura cu piscoturi a la Adi Hadean


Prajitura asta a fost o improvizatie de la un capat la celalat. Dar cum de cele mai multe ori improvizatiile conduc la rezultate neasteptat de bune am avut incredere si iata-ma gata sa repet oricand experienta asta si chiar v-o recomand si voua cu tot curajul.

Pozele nu sunt grozave - a trebuit sa pozez prajitura seara, cand am facut-o, ca nu mai rezista intreaga pana a doua zi, iar dimineata am pozat doar ce mai salvasem din ea :)

Si acum sa vedeti cum s-a intamplat de am ajuns sa fac o prajitura “a la” Adi Hadean si nu chiar reteta lui care ma inspirase inca de cand ii citisem denumirea «Vis de iarna – prajitura cu piscoturi » . Faceam un tort de portocale cu caramel ganache (este atat de bun si atat de usor de facut!) si m-am gandit sa schimb un pic reteta si in loc de ganache de ciocolata intre blaturi sa pun o crema de portocale. Am rasfoit dupa retete pe net, am dat de o reteta de orange curd care mi s-a parut buna si usor de facut si m-am apucat de treaba. Numai ca desi mi se paruse simplu de facut, in final crema mea nu a avut consistenta dorita si dezamagita de rezultat am abandonat-o in frigider si am mers pe reteta clasica de tort cu caramel ganache.


A doua zi am vrut sa fac ceva cu acel orange curd, normal. Cum "visul de iarna" imi staruia inca in minte, mi-am dat seama ca cea mai potrivita asociere ar fi intre crema de portocale si niste piscoturi Savoiardi - care nu-mi lipsesc din casa ca nu stiu cand m-apuca pofta de un tiramisu. Si odata luata decizia uite ce am facut din urmatoarele ingrediente:

Pentru crema de portocale (Orange curd)
  • 2 portocale mari, coapte si zemoase (de la care vom folosi coaja rasa prin razatoarea mica si zeama)
  • 200 g zahar
  • 4 oua intregi
  • 50 g unt, la temperatura camerei
Optional : o cutie de 150 grame de Almette cu smantana daca nu va iese crema :) dar si daca va iese mie mi s-a parut o asociere grozava (altfel orange curdul avea mult gust de ou si era si foarte dulce, dar si asta este o chestiune de gust).


Pentru blatul prajiturii
  • 20 de piscoturi Savoiardi (dar pot intra mai multe sau mai putine, in functie de vasul pentru care optati, asa ca fiti pregatiti)
  • cam 200 ml lapte
  • cam 150 ml coniac (mai mult sau mai putin dupa cum va place)
  • felii subtiri de portocala pentru ornat
(la cantitatea de lapte si coniac am aproximat cat am folosit eu dar depinde evident de numarul de piscoturi si de cat de mult le insiropati).

Cum facem crema

Amestecam intr-un vas (eu am folosit mixerul dar cred ca mai bine merge cu telul) untul, zaharul, ouale, zeama si coaja rasa de la cele doua portocale. Cand amestecul este cat de cat omogen mutam vasul la bain marie si il tinem pe foc amestecand continuu (cu mixerul sau cu telul) pana cand compozitia se leaga si devine suficient de consistenta ca sa ramana ceva pe lingura cand o scoateti din crema. (Trebuie sa aveti rabdare in etapa asta, eu nu am avut ca eram in criza de timp si crema nu s-a inchegat suficient) Cand ati ajuns la consistenta dorita, luati vasul de pe bain marie, lasati sa racoreasca si dati la frigider preferabil pentru cat mai multe ore.

Modificarea retetei de mai sus a constat la mine in faptul ca a doua zi, vazand ca scoasa de la frigider, unde statuse o noapte, crema tot nu avea consistenta potrivita, am unit-o cu  o cutie de 150 grame Almette cu smantana. Am pus crema Almette intr-un vas si am adaugat lingura cu lingura crema de portocale omogenizandu-le cu dosul lingurii. Am fost multumita de rezultat.

Cum facem blatul

A doua zi, avand crema gata deja, m-am ocupat de blatul din piscoturi. In primul rand mi-am pregatit un vas potrivit in care piscoturile sa intre fara sa fie nevoie sa le tai. Apoi am intins pe fundul vasului o folie de plastic alimentara lasand in laterale suficienta rezerva ca sa le impaturesc ulterior peste prajitura. Pe folia de plastic bine intinsa pe fundul vasului am intins un strat gros de crema de portocale pe care urma sa incep sa asez piscoturile. (Asta avea sa fie de fapt fata prajiturii).

Odata pregatit vasul, cea mai mare provocare a fost sa ma gandesc in ce insiropez piscoturile. N-aveam ceai verde si Marsala ca Adi Hadean. Dar aveam lapte si coniac Metaxa! "Ce combinatie grozava ar fi!" mi-am spus. Zis si facut. Am pus intr-o fafurie adanca lapte, peste el am turnat (din ochi, dar as zice ca a fost fifty-fifty) coniac si le-am incalzit un picut la microunde. Apoi am inmuiat piscot cu piscot in laptele cu coniac (fara sa le tin mult in lichid – se scufunda rapid pe o parte si se intorce si se tine o secunda si pe cealalta parte) si am inceput sa asez piscoturile pe fundul vasului. Cand am terminat de asezat primul strat de piscoturi l-am acoperit cu crema de portocale din belsug. Apoi am continuat cu un al doilea strat de piscoturi, si ultimul, pe care am pus mai putin crema, doar cat sa il lege – oricum nici nu ramasese prea multa!

Am impaturit marginile foliei de plastic peste prajitura si am dat la frigider pentru trei ore. Dupa trei ore de asteptare grea, am luat vasul din frigider, am desfacut folia impaturita si am pus deasupra vasului o farfurie intinsa, cu fata in jos. Am rasturnat vasul cu fundu-n sus :) pe farfurie si am scos cu grija folia de plastic de pe prajitura. Ei bine, crema era inchegata perfect!

Ca sa fie in ton cu anotimpul dar si cu crema, am ornat-o cu felii de portocale subtiri de portocala.


Este un desert foarte aromat si fin, insa data viitoare cand o voi face voi pune mai putin zahar in crema de portocale care a iesit poate un pic prea dulce (chiar si cu crema de smantana pusa in ea!



S-aveti un weekend placut cu zapada si sanius! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu