luni, 2 ianuarie 2012

Un an nou bun!

Va doresc sanatate si multe realizari, dragii mei!

A trecut atat de repede perioada sarbatorilor si iata-ne ramasi doar cu amintirile frumoase ale inca unui Craciun si sfarsit de an:

 Darurile de la cei dragi ...




decorurile de sarbatoare,





 aromele Craciunului,





si mesele de sarbatoare cu cei dragi ...






Multumesc din inima celor care au trecut pe aici prin 2011 si care au avut curiozitatea si rabdarea de a rasfoi acest blog. Fiecare comentariu primit m-a facut sa ma simt minunat si m-a incurajat sa continui chiar si atunci cand am fost gata sa renunt.

Reteta care urmeaza le este dedicata, pentru ca este pentru mine unul dintre cele mai aromate si mai minunate deserturi, atat de potrivit sarbatorilor dar nu numai. Poate fi oferit si in dar celor dragi asa cum vi-l ofer eu acum, chiar daca deocamdata, numai aici pe blog :)

MINCEMEAT PIES

Mincemeat este denumirea foarte veche a unui amestec de ingrediente penru placinte care in timp si-a modificat compozitia si ale carui origini par sa fie din Marea Britanie. Initial amestecul continea fructe si carne (de aici si denumirea) insa pe masura ce inaintam in timp carnea dispare din compozitie dar ramane prezent seul de vita, chiar si in retetele actuale. Mai multe detalii interesante puteti gasi aici.

Eu am mancat prima oara aceste mincemeat pies in Anglia si mi-au placut atat de mult ca am vrut sa le fac si eu. In mod surprinzator am constatat ca sunt un fel de prajitura traditionala pentru Craciun mai ales in Anglia si ca internetul abunda de retete de mincemeat si mincemeat pies. Cea mai bogata colectie am gasit-o pe BBC Good Food evident, iar eu mi-am ales o varianta simpla, traditionala si am inlocuit seul cu unt fara sare, sugestie gasita tot pe internet. Oricum acesta este un amestec in care proportiile intre fructe ca si cantitatea de alcool, zahar sau arome pot diferi in functie de gust, iar rezultatul nu are cum sa fie compromis.

Asadar, am pregatit urmatoarele:
  • 200 grame stafide aurii
  • 200 grame stafide negre
  • 200 grame smochine uscate taiate marunt
  • 100 grame migdale crude taiate marunt
  • 200 ml coniac
  • 300 grame unt nesarat, foarte rece
  • 300 grame zahar brun
  • 100 grame coji de portocala si lamaie rase sau taiate marunt (eu am pus din cele pastrate la borcan, cu zahar)
  • ½ nucsoara data prin razatoarea mica
  • 1 lingurita rasa praf de scortisoara
  • zeama de la o lamaie, sucul de la ½ de lamaie
  • doua mere mare din soiul Granny Smith decojit, curatat de cotor si taiat bucatele mici (in reteta originala se foloseste soiul Bramley,  un faimos soi englezesc iar alternativa gasita de mine pe net este soiul Granny Smith pe care il gasim in supermarketuri).
Puneti toate ingredientele de mai sus intr-un recipient incapator (dati untul prin razatoarea mare) si amestecati-le bine (cu varful degetelor, cel mai bine, ca sa nu storciti fructele). Acoperiti vasul si puneti-l deoparte pentru o zi, amintindu-va sa amestecati din cand in cand in el cu ajutorul unei palete sau linguri mari. A doua zi repartizati amestecul in borcane sterilizate si sigilati-le (ies cam 3-4 borcane de 400 de grame). Se pastreaza intr-un loc la rece (eu le-am tinut in beci - s-au pastrat excelent de la Craciunul trecut pana la Craciunul asta) de la un an la altul dar recomandat este sa le folositi in termen de sase luni.



Cu acest mincemeat se pot umple niste mini placintele delicioase din aluat fraged, ceea ce am si facut:

Se face un aluat fraged. Eu il fac dupa urmatoarea reteta:
  • 300 grame faină
  • 150 grame unt
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 galbenuşuri mici
  • un vârf de cuţit sare
(Se freaca zaharul cu untul si sarea, se adauga ouale si apoi faina si se tine la frigider cam o ora pana sa lucrati cu el).

Am intins apoi aluatul cu sucitorul si am decupat cu gura unei cesti de cafea rondele de diametru potrivit pentru tavitele mele de briose. Am pus in fiecare forma de briose cate o rondea de aluat, intinzand apoi cu degetele sa se muleze pe forma. Am pus inauntru fiecarei briose cate o lingurita de mincemeat. Am acoperit apoi cu un capac din alta rondea de aluat fiecare briosa si am facut o mica fanta cu varful cutitului in capac. Apoi am bagat la cuptor pentru 30-40 de minute.

Dupa ce au fost gata le-am lasat sa se racoreasca si le-am presarat cu zahar pudra.




La Multi Ani, cu drag!

4 comentarii: