joi, 16 februarie 2012

Pizza cu blat subtire


Ingrediente:

Pentru blat (subtire si un pic crocant):
500 grame faina
1 cub de drojdie proaspata (de 25 de grame, scrie pe el pentru 500 grame de faina)
o lingurita miere (se poate si zahar)
o lingurita sare
o lingura ulei de masline
apa
(orientativ: apa ar intra un pic mai putin de 1/2 din cantitatea de faina)

 Baza topping:
o cana de rosii pasate (de la sticla / cutie)
cimbru uscat
sare, piper
 mozarella

Topping (alegerea mea):
gorgonzola picanta (sau alta branza cu mucegai)
sunca slaba si /sau salam picant (chorizo, cu piper, etc.)
parmezan ras
Evident ca toppingul este alegerea fiecaruia, cel de sus este numai o sugestie.
Cantitatile de topping sunt dupa gust, marimea blatului etc.

Din categoria "cum sa ii razi in nas dietei" m-am gandit sa va prezint o noua reteta cu care aveti toate sansele sa dati in cap si ultimei intentii bune de a manca dietetic si hipocaloric :) Nu de alta dar nici n-as avea sa va prezint ceva dietetic de vreme ce - de cand cu gerul de afara - in bucataria mea se perinda numai risotto sau  paste, pizza sau cartofi in untura de gasca si alte lucruri menite sa bucure simturile si stomacul. Speranta mea este ca primavara este foarte aproape si nu va trece mult pana cand voi trece la urzici, spanac si loboda. A, da! Si leurda si stevie.

Cu pizza a fost greu pana am reusit sa ma incumet sa fac un aluat decent. Decent a fost prima oara, poate si a doua. Dar dupa aia a inceput sa iasa bun, bun, bun si fix cum imi place mie, drept pentru care am devenit de neoprit. Avantul mi l-au dat cele doua surse de inspiratie, una din cartile prietenului Jamie Oliver si cealalta de la Jamie  al nostru (chiar pot sa spun asa dupa programul Farfurii curate o excelenta idee) Adi Hadean. Asa ca unul din weekendurile trecute a stat sub semnul pizzei, dupa ce am executat un aluat din 500 de grame de faina din care am facut si a doua zi dupa ce l-am pastrat peste noapte (foarte bine!) in frigider. Si am avut pizza la micul dejun si pizza seara la cina si bine a mai fost.
 
 
 
Si lucrurile se desfasoara cam asa:

  • Incingem bine cuptorul la 200 de grade.
  • Cernem faina (cu sarea deja adaugata in ea) intr-un vas mai mare.
  • Punem drojdia intr-o ceasca impreuna cu mierea si uleiul si o desfacem in putina apa calduta pana devine de consistenta unei smantani groase.
  • Facem in faina un cuib unde turnam amestecul de drojdie.
  • Incepem si incorporam cu o lingura drojdia in faina aducand din faina de pe margini inspre mijloc si turnand cate un pic de apa calduta pana cand rezulta un aluat putin lipicios si moale si faina este incorporata. La un moment dat renuntam la lingura si framantam cu mana. Daca este prea moale, mai adaugam faina.
  • Continuam apoi framanatul timp de 15 minute (ce fitness, aparate, asta gimnatica pentru brate). In final el va fi usor elastic, catifelat si usor de modelat.
  • Lasam apoi aluatul sa dospeasca, sub un servet curat, intr-un loc fara curenti de aer. Dupa 30-40 minute isi va fi dublat volumul.
  • Luam bucati / bile din aluat si le intindem cu sucitorul pana obtinem forma, dimensiunea si grosimea blatului asa cum o dorim.
  • Asezam blatul in tava si  il ungem cu o pensula cu putin ulei de masline extravirgin apoi cu sosul de rosii (nu prea mult sa nu ramana crud aluatul).


  • Adaugam deasupra toppingul ales. (Eu am pus, in ordine: felii de mozarella, bucatele de gorgonzola, felii de sunca si/sau salam, parmezan ras). Presaram cimbru si stropim cu inca un pic de ulei de masline.
  • Dam la cuptor pana cand se rumeneste blatul si se topesc frumos branzeturile.



 
Buon appetito! :)

2 comentarii: