marți, 7 februarie 2012

Salata de sfecla coapta


Ingrediente

2-3 sfecle rosii
3 catei de usturoi
o lingurita de seminte de chimen
ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust

Sfecla rosie este o minune de leguma. Plina de potasiu si acid folic ajuta la reglarea tensiunii arteriale dar are si un rol major in detoxifierea ficatului. Si ar trebui sa mancam cat mai multa si cat mai des acum iarna, cand avem la indemana atat de putine legume. Ma refer la cele de sezon, care sunt cele mai sanatoase si mai normal de consumat. Sfecla rosie este buna si cruda, mai ales pentru ca beneficiem din plin de proprietatile ei, dar sunt de acord cu voi ca cel mai mult si mai mult ne place, evident, coapta. Coapta si nu fiarta!

Prietenul Jamie :) are doua retete (poate are chiar mai multe, dar pe astea le-am descoperit eu) atat cu sfecla in stare cruda, cat si cu sfecla facuta la cuptor. Astazi am sa vi-o prezint pe cea cu sfecla coapta, atat de potrivita cu vremea de afara. De ce zic potrivita cu vremea? Pentru ca va trebui sa incingeti cuptorul si se va face cald in bucatarie si pentru ca sfecla coapta laolalta cu celelalte arome va mirosi atat de frumos si apetisant!

Pana sa descopar reteta lui Jamie, eu coceam sfecla in coaja pe gratarul cuptorului deasupra tavii, apoi o curatam, o taiam felii si o dregeam cu otet, ulei si cu hrean si/sau usturoi.

Dar Jamie are o metoda si mai grozava: se iau doua-trei sfecle frumoase si se curata de coaja. Se taie apoi in sferturi si daca este nevoie (in functie de marimea sfeclei) se taie si sferturile pe jumatate astfel incat bucatile sa nu fie exagerat de mari. Se intinde pe masa o folie de aluminiu suficient de mare incat sa cuprinda ca un cort toate bucatile obtinute. Se presara printre bucatile de sfecla usturoiul feliat, semintele de chimen zdrobite un pic in mojar se adauga sarea, uleiul de masline si otetul balsamic. Se strange folia de aluminiu bine deasupra si se baga in cuptorul incalzit la 180 de grade, cu o tava dedesubt ca sa nu curga prin tot cuptorul in caz ca nu este bine stransa folia. Sunt gata cam dupa 40 - 60 de minute - depinde daca le vreti mai al dente sau mai moi. Sfecla se coace imbibandu-se in aromele de otet balsamic, usturoi si chimen si rezultatul este absolut senzational. Sau fantastic, cum zice Jamie :) Evident ca daca este nevoie, atunci cand se serveste la masa se mai poate drege de sare, ulei, otet ba chiar puteti adauga si usturoi zdrobit pe deasupra.


Se poate consuma ca atare sau alaturi de fripturi, cartofi, fasole uscata, pilafuri - sunt putine mancarurile cu care sa nu poata fi asociata. Bun si sanatos.

S-aveti o zi calduroasa! :)

6 comentarii:

  1. Si este si atat de sanatos! Pofta buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ooo, da!!! pana si pisoiul nostru adora sfecla coapta, si el stie ce stie ;))!

    RăspundețiȘtergere
  3. hihih, gata, am facut si noi ceva cu sfecla. incredibil de bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, sanatos si gustos! Sfecla asta trebuia ridicata in rang, imi place cand i se recunosc meritele!!

      Ștergere