miercuri, 16 mai 2012

Pavlova cu capsuni


  
Foarte celebra prajitura Pavlova a ajuns in bucataria mea intr-un moment in care aveam o multime de albusuri disponibile si capsunile trageau de mine sa le cumpar la fiecare colt de strada. A fost o experienta incitanta, nu mai facusem bezea in viata mea si aveam impresia ca este ceva ingrozitor de greu. Sincera sa fiu n-a fost foarte greu sa fac compozitia insa dupa aceea cuptorul nu m-a ajutat deloc si bezeaua s-a cam ars, dar una peste alta am avut pe masa ce am dorit, si nu pentru mult timp pentru ca s-a epuizat rapid, semn ca n-a fost rea nici asa, mai arsa :)
 
Mai greu a fost sa fac frisca din smantana - nu mi-a trecut prin cap ca exista niste mici trucuri pentru reusita acesteia si nu este suficient sa o arunci in mixer si sa o mixezi. Secretul reusitei l-am gasit in cartea Silviei Jurcovan si se refera la faptul ca smantana trebuie sa fie foarte rece in momentul mixarii, ba chiar este recomandabil sa tinem si paletele mixerului un pic in congelator inainte de a le folosi si chiar si vasul in care mixam. Apoi odata pornita actiunea, nu trebuie sa ne incurajam prea tare la mixat pentru ca frisca batuta prea mult se transforma imediat in unt.
Stiu ca acum vorbesc ca una care stapaneste tainele astea, dar numai pare asa pentru ca de fapt am irosit jumatate din cantitatea de smantana pana sa ma documentez si sa aflu ce e de facut. Irosit nu e bine spus pentru ca - fiindca nu imi place sa arunc - am pus "untul" astfel rezultat intr-o budinca de gris cu branza si stafide si drept urmare a iesit ceva de exceptie, cu mii de calorii ce-i drept dar foarte gustos.


Ingrediente

Pentru blatul de bezea
5 albusuri
300 de grame de zahar pudra
1 fiola de esenta de vanilie (sau si mai bine daca aveti miezul unui baton, eu n-am avut)
2 linguri de otet (alb, da?)

Pentru frisca
250 ml smantana lichida pentru frisca 33% grasime (eu folosesc Zuzu)
o lingura de zahar pudra

Pentru topping
1/2 kilogram de capsuni curatate, spalate si taiate jumatati


Mod de pregatire:
     
  • Separati albusurile de galbenusuri si dati-le pe acestea din urma deoparte (e momentul sa va ganditi sa faceti si un tiramisu ca sa nu le aruncati).
  • Daca ouale au fost la frigider tineti albusurile la temperatura camerei 30-40 de minute inainte sa le pregatiti . 
  • Aprindeti cuptorul si lasati sa se incalzeasca la temperatura mica (140 grade)
  • Puneti o hartie de copt in tava cuptorului si desenati pe ea - ajutandu-va de o farfurie intinsa intoarsa cu fundul in sus - un cerc in interiorul caruia veti aseza bezeaua.
  • Puneti albusurile impreuna cu zaharul si vanilia intr-un vas si mixati pana cand albusurile se fac spuma tare si cand ridicati mixerul din ele raman varfuri de spuma. La un moment dat, pe parcursul mixarii, adaugati si otetul.
  • Asezati bezeaua in tava in interiorul cercului desenat.
  • Dati la cuptor la foc mic (140 - 150 de grade) timp de o ora.
  • Dupa o ora (sau cand bezeaua este gata - aveti grija se poate arde usor) inchideti flacara si lasati usa cuptorului un pic intredeschisa pentru ca bezeaua sa se raceasca treptat (cam 30-40 de minute).
  • Scoateti bezeaua si asezati-o pe tava pentru servit.
  • Puneti smantana pentru frisca (racita in figider bine de tot inainte) intr-un vas (tinut si el in frigider in prealabil) cu zaharul si mixati cu grija pana smantana se leaga si se transforma in frisca. Nu insistati dupa ce s-a facut - se va transforma foarte repede in aschii de unt.
  • Ornati bezeaua cu frisca in strat gros.
  • Asezati deasupra capsunile.
  • Ocupati un loc strategic la masa :)
Pofta buna!
 

 
 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu